fallback

Годишният ръст на китайската икономика на най-високо ниво от 13 години

За 2007 брутният вътрешен продукт на страната е отбелязал покачване от 11,4 на сто

11:51 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на китайската икономика достигна 11,4% за 2007 г., което е най-високо ниво от 13 години насам, показаха обявените официални цифри от китайското правителство в четвъртък.
Данните засилиха притесненията на анализаторите за прегряване на бързо растящата икономика въпреки наблюдаваното охлаждане през последното тримесечие.
Брутният вътрешен продукт на Китай за миналата година възлиза на 24,67 трлн. юана (около 3,38 трлн. долара).
Силното представяне на китайската икономика през миналата година може скоро да я превърне в третата по големина в света, като е възможно в близко бъдеще да измести Германия и да се нареди директно след САЩ и Япония.
Запитан по този въпрос, директорът на статистическата служба на Китай заявява, че все още не могат да се правят подобни сравнения, тъй като Германия още не е обявила икономическите си данни за 2007 г. Той за пореден път подчертава, че е силен рискът бързото темпо на растеж да доведе до прегряване на икономиката.
Все пак ръстът само за четвъртото тримесечие на 2007 отбелязва забавяне до 11,2 на сто спрямо 11,5 на сто за третото, главно заради по-малкото увеличение на износа.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още