fallback

Давос: Оптимисти срещу песимисти относно рецесията*

Според провеждано в момента допитване до световни мениджъри оптимизмът сред тях надделява

10:43 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимизъм и мрачни прогнози се сблъскаха по време на тазгодишния Световен икономически форум в Давос. Преобладаващото настроение при откриването в сряда беше негативно, като все пак представителите на бизнеса и правителствените лидери бяха на различни мнения относно възможността за световна рецесия.

Тази сутрин мрачното настроение започва да се разсейва и прогнозите за бъдещето на световните мениджъри са по-скоро оптимистични и неутрализират вчерашното негативно настроение. Според провеждано в момента допитване по CNN от Ричард Куест сред мениджъри на големи световни корпорации, 17 от тях смятат, че световната икономика само ще се забави, а 15 – че ще има рецесия. Положителна оценка даде дори и шефът на отчитащата доста лоши резултати напоследък компания Intel.   

Перспективата за голям икономически спад вече беше включена в програмата на срещата през 2008, но изненадващото решение на Федералния резерв на САЩ да намали лихвите с 0,75 процентни пункта подложи темата на внимателно разглеждане.

Бившият британски премиер Тони Блеър, който е сред председателите на срещата, заяви, че очаква опасенията относно финансовата стабилност да доминират при разговорите.

Един от основните въпроси на тазгодишната петдневна среща ще бъде „Ако Америка кихне, светът все още ли хваща хрема“, коментира CNN. Растящите цени на петрола, отслабващият долар, поскъпващата храна, търговските дисбаланси се прибавят към опасенията, свързани със забавянето на щатската икономика и евентуално на световната.

По време на речта си държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс увери аудиторията, че САЩ „ще останат двигател за икономическия ръст“.

Според изпълнителния директор на Chevron Дейвид О'Райли настоящата криза няма да има никакъв дълготраен ефект. „Смятам, че има известна степен песимизъм, който дава невярна представа за това, което се случва в действителност“, заяви той.

Други изказвания обаче бяха по-песимистични, предричайки дългосрочен спад, който може да излезе извън границите на САЩ. Сред песимистите е един от ръководителите на Световната банка – Нгози Оконджо Ивеала, както и Марк Готфредсон от компанията за финансови стратегии Bain and Company.

„В момента е твърде рано да се каже дали ще има рецесия във Великобритания или континентална Европа“, е заявил, от своя страна, Крис Джайлс, икономически редактор на Financial Times. „В икономиките все още има достатъчно набрана сила, но съществува голям риск“.

Сам ди Пиаца, глобален изпълнителен директор на PricewaterhouseCoopers, пък вярва, че ще има само забавяне и че САЩ има добри шансове да избегне рецесията.

В обръщението си към делегатите по време на откриването основателят на форума Клаус Шваб предупреди, че мрачните прогнози са също толкова вредни, както и повишеното настроение от предишните години. По думите му рискът може да бъде овладян и световният ръст да бъде възстановен, ако страните са готови да си сътрудничат и ако търсят иновативни решения, които взимат предвид новото разпределение на силите. *Актуализирано към 10:55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още