fallback

Великобритания: Икономиката ни ще издържи срива на пазарите

На заседание на кабинета днес са били обсъждани волатилните финансови пазари

16:33 | 22.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания има условия да понесе настоящата нестабилност на световните финансови пазари, цитира Ройтерс изявление на говорителя на британския премиер Гордън Браун.

В отговор на многобройните критики към правителството относно управлението на икономиката от кабинета заявяват, че настоящите проблеми са световен феномен, чийто корен е в САЩ.

На заседание на кабинета днес са били обсъждани волатилните финансови пазари, като в изявлението се подчертава, че ще бъдат всички необходими мерки за поддържане на стабилността.

Страховете, че САЩ ще навлезе в рецесия, нараснаха и фондовите пазари по света се сринаха в понеделник. В ранната търговия днес силният спад продължи, но по късно пазарите се стабилизираха след слухове, че централните банки спешно ще понижат лихвите. От Фед действително предприеха такава стъпка, като понижиха лихвата в САЩ със 75 базисни пункта до ниво от 3,50 на сто.

„Фундаментите на британската икономика остават стабилни. Инфлацията е ниска и имаме 61 поредни тримесечия на икономически ръст“, е подчертал говорителят на Браун.

В същото време обаче цените на жилищата на Острова падат, все още не е ясна съдбата на изпадналата в затруднение банка Northern Rock, потребителското доверие е крехко, продажбите на дребно са слаби, а правителството беше засегнато от поредица административни гафове.

Миналия месец публичните финанси бяха силно на червено, като бе отчетен най-големият дефицит по текущата сметка за месец декември, откакто се прави статистика на показателя. Дефицитът достигна рекордните 5,7 на сто от БВП и увеличи отрицателните настроения на инвеститорите спрямо паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още