fallback

Светът е песимист за бъдещата си сигурност и икономически просперитет

Най-отрицателно настроени са в Западна Европа и Северна Америка

17:34 | 18.01.08 г.

Близо половината от участниците в анкета на Gallup International по поръчка на Световния икономически форум вярват, че следващото поколение ще живее в по-опасен свят.
Анкетираните са отговаряли на въпроси за перспективата за по-безопасен и икономически проспериращ свят, но резултатите сочат липса на оптимизъм и в двете насоки, като това е най-изразено в Западна Европа и Северна Америка.
На въпроса „Ще живее ли следващото поколение в по-сигурен свят?“ една четвърт (25%) дават положителен отговор (в по-малка или по-голяма степен), но доминира схващането, че следващото поколение ще живее в по-несигурен свят, като 48% са на това мнение.
Западна Европа е най-песимистично настроеният регион в света за бъдещата му сигурност – две трети от населението в региона (69%) смятат, че следващото поколение ще живее в по-несигурен свят (повече или по-малко), докато едва 11% очакват по-сигурно бъдеще в една или друга степен.
Северна Америка (САЩ и Канада ) е следващият най-песимистичен регион, като 62% са на мнение, че светът ще е по-опасен, а само 13% вярват в сигурността на бъдещото поколение.
В Близкия изток населението също не е оптимистично настроено за сигурността на следващото поколение. Близо една четвърт вярват, че ще е по-безопасно, а над половината (51%) са на обратното мнение.
Анкетата е направена за първи път през 2003 и след това се провежда всяка година. Резултатите за 2007 г. доказват тенденцията за спад на оптимизма от 2005 г. насам.
На анкетираните е бил зададен и въпросът дали мислят, че бъдещото поколение ще живее в в свят с по-голям или с по-малък икономически просперитет. Отчита се значителен спад на оптимизма.
Мненията се разделят относно този въпрос – една трета от отговорите в световен мащаб (33%) са за по-добри икономически условия в по-малка или по-голяма степен. Този дял е близък до тези, които чувстват, че икономиката няма да бъде толкова процъфтяваща (36%). Общо 22 на сто мислят, че условията няма да се променят.
И отново Западна Европа е най-песимистично настроена, като само 19% са оптимисти за икономиката в бъдеще, а над половината (54%) са песимисти.
Американците също не са с положителни очаквания за икономиката − само една четвърт (27%) мислят, че следващото поколение ще се радва на повече просперитет. Делът на песимистите в САЩ обаче е от по-малък от този в Западна Европа – 43% са на мнение, че следващото поколение ще има по-малко благоденствие спрямо сега.
Хората в Африка обаче вярват в икономическия просперитет на следващото поколение – 71 на сто от анкетираните в пет африкански страни очакват икономическите условия да се подобрят.
Проучването “Voice of the PeopleTM” се провежда за пета година, като са анкетирани 61 600 души от 60 страни. Интервютата са преведени между октомври и декември 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още