fallback

Реални проблеми в нереален свят

Банковата криза нахлу и във виртуалния свят Second Life

15:07 | 18.01.08 г.

Банката е пълна с клиенти – червенокоси елфи, фетишисти по бельо, енергични момичета с пухкави опашки. И всички те си искат парите обратно. Да, проблемите в банковия сектор застигнаха и 3D виртуалния свят Second Life и изглежда невъзможно да се избегне глобалната финансова криза, пише австралийският The Age.
Дори в интернет дълбините на създадения от щатската компания Linden Lab виртуален свят аватарите се тълпят в салоните на виртуалните банки и настояват правителството да предприеме реални мерки, за да спре изчезването на виртуалните им пари.
Паниката започна миналата седмица, когато на 8 януари от Linden обявиха, че ще регулират стриктно банките в Second Life, след като една от тях фалира по средата на кредитна криза, което от Linden обявиха за „уникален и значителен риск за Second Life…, който е в състояние да доведе до дестабилизиране на виртуалната икономика“.
Съобщението породи паническо теглене на суми от банките във виртуалния свят.
Икономиката на Second Life се базира на собствена валута, наречена Линден долар ($L), с който се купуват виртуални продукти и услуги. Той може да се обменя за щатски долари, като курсът е около 270 Линден долара за 1 щатски.
Някои участници в света с по-малко скрупули създават в него „банки“ или „банкомати“, които всъщност са т.нар. схеми на Понци – изплащат се високи лихви чрез парите на други вложители. В краткосрочен план те подкрепят икономиката, но са неустойчиви.
През август миналата година Ginko Financial обяви лихва от 44%, но фалира след спад на доверието и масови изтегляния, заради което клиентите загубиха общо 700 хил. щатски долара.
Въпреки че по принцип политиката на Linden Lab е като цяло да не упражнява контрол в Second Life, от компанията са решили, че в случая трябва да се намесят.
Така от 22 януари в Second Life се забранява предлагането на лихва или на каквато и да било пряка възвръщаемост от инвестиция. Изключение ще има за банките, които са сертифицирани като финансови институции в реалния свят.
„Linden Lab получи няколко оплаквания от „банки“ в света, които не спазват обещанията си. Те често обещават необичайно висока възвръщаемост, достигаща 20–40, дори 60% на годишна база. Увеличаването на тези банки прави по-вероятно дестабилизирането на виртуалната икономика“, се казва в съобщението.
Именно действията на Linden обаче дестабилизират икономиката. На 9 януари, денят след изявлението на компанията, популярната в Second Life виртуална банка JT Financial съобщава: „Системата временно преустановява търговията... заради ценови колебания“. Тя описва кризата като „един от най-мрачните периоди за Second Life“, но обещава да уважи исканията за теглене и уверява клиентите, че е „100% платежоспособна“.
Не само банките се оплакват. Коментаторът Шон Ролф посочва, че Second Life може да се счита за схема на Понци, защото от Linden не гарантират правото на обръщане на Линден долари в щатски.
Друг коментатор, Алдън Хинс от Orient Lodge, казва, че има много вратички за нечестни финансови операции във виртуалния свят, но от Linden очевидно са забранили законните действия.
Бенджамин Дуранске, основател на неформалната асоциация на адвокатите в Second Life, споделя в блога си, че „това е мъдър ход от бизнес и юридическа гледна точка и доказва, че Linden Lab се развива“.
Решението предизвика разгорещени дискусии в различни интернет форуми относно що е то „виртуална икономика“, може ли една виртуална банка да бъде истинска инвестиционна възможност, дали парите в реалния свят са наистина реални и какво в крайна сметка означава „реалност“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още