fallback

Петролът падна до цените отпреди месец

Изненадващ ръст на американските запаси и поевтиняването на еврото тласнаха цената надолу

09:26 | 17.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола падна до най-ниските си нива за последния месец, след като данните за запасите на САЩ отбелязаха по-голям от очакванията спад. Котировките бяха повлияни и от икономическите показатели за състоянието на САЩ, които показаха спад на продажбите на дребно и висока инфлация, което може да доведе страната до рецесия.
Запасите от петрол на най-голямата икономика за предходната седмица са отбелязали изненадващ ръст от 4,26 млн. барела и вече възлизат на 287,1 млн. барела. Това е първото увеличение през последните девет седмици и показва, че високите цени на бензина вече се отразяват върху потреблението.
На борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари отстъпиха нови 1,2 на сто до 90,84 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне от 18 декември насам. Спрямо рекордa от 100,09 долара за барел от 3 януари, цените са се понижили с над 10 на сто. По време на електронната търговия фючърсите поскъпнаха с 29 цента и към момента струват 91,13 долара.
В Лондон вчера приключи търговията с петрола от сорта Брент с доставка през февруари. Цената на контрактите падна с 1,4 на сто (1,23 долара) до 89,75 долара за барел. Мартенските фючърси пък поевтиняха с 1,5 на сто до 89,50 долара за барел по време на борсовата сесия, а към момента поскъпват с 30 цента до 89,80 долара за барел.
Върху цената на суровината през последните часове влияние оказа и рязкото поскъпване на долара спрямо еврото, след като представител на ЕЦБ зави вчера, че от институцията са загрижени за икономическата ситуация в еврозоната, което беше прието от мнозина като знак за промяна в монетарната политика и се породиха очаквания за намаляване на лихвата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още