fallback

Люксембург - най-щедрата страна в света към жителите си

Катар и Бруней заемат второ и трето място в класацията по бюджетни разходи на човек от населението

18:06 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Люксембург е страната, която отделя най-много разходи за човек от населението си, което наброява по-малко от половин милион души. Това сочат данните от проведеното от Световната банка изследване за бюджетните разходи, отделяни на човек от населението, цитирано от списание Finance.
Люксембург прави годишно бюджетни разходи на човек от населението от над 35 хил. долара. В първата десетка влизат и страни от Персийския залив и Скандинавския полуостров.
При съставяне на класацията са използвани официални данни за 158 страни за 2006 г., като средствата са преизчислени в долари и се е имала предвид покупателната способност на населението.
Предните позиции в рейтинга принадлежат на страните с традиционно високи доходи на човек от населението (над 11 хил. долара годишно). Делът на бюджетните разходи от брутния вътрешен продукт (БВП) в тези страни е от порядъка на 40-50%.
Катар и Бруней заемат второ и трето място в света, изразходвайки за всеки свой жител съответно по 27 хил. и над 24 хил. долара. Мини държавата Сан Марино заема четвърто място, а Кувейт – седмо с близо 19 хил. долара разходи на човек от населението. Жителите на малките страни от Персийския залив дължат своето благополучие главно на големите запаси от нефт, уточняват експерти.
От скандинавските страни Норвегия заема четвърто място с над 21 хил. долара бюджетни разходи на човек от населението, а Швеция и Дания са на 6-то и 8-мо място. Тези страни имат изразена социална политика и високи данъците, като близо 50% от техния БВП се преразпределя чрез бюджета.
Австрия и Франция, където бюджетните средства на човек от населението са съответно близо 18 хил. долара и малко над 17 хил. долара, са на 9-то и 10-то място.
САЩ заемат 36-та позиция с 8900 долара бюджетни разходи на човек от населението годишно. В същото време обаче страната е на първо място по абсолютен размер на бюджетните разходи - 2,66 трлн. долара, следвана от Япония с 1,35 трлн. долара (близо 11 хил. долара на човек от населението и 26 място) и Китай с 1,23 трлн. долара (на 105-то място по бюджетни разходи на човек от населението).
По равнище на бюджетни разходи на човек от населението с 2460 долара годишно Русия се нарежда на 73 място в света.
Средният размер на бюджетните разходи на човек от населението в света е 4870 долара, сочи проучването на Световната банка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:15 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още