fallback

Инфлацията в Унгария се ускорява, лихвите няма да бъдат намалени скоро

Това е трети пореден месец на ръст на цените, като инфлацията достига 7,4 на сто на годишна база спрямо 7,1 на сто за предходния месец

12:37 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Темпото на инфлацията в Унгария се усилва през декември вследствие на поскъпването на горивата, като по този начин за централната банка става още по-трудно да намали лихвата, която е втора по големина в ЕС, съобщи Bloomberg.

Това е трети пореден месец на ръст на цените, като инфлацията достига 7,4 на сто на годишна база спрямо 7,1 на сто за предходния месец, по данни на статистическото бюро на страната. Средните очаквания на 19 икономисти, запитани от Bloomberg, бяха за инфлация от 7,3 на сто. На месечна база цените са нараснали с 0,4 на сто.

Лятната суша провали реколтата и вследствие на това цените на храната се вдигнаха, заплашвайки да провалят усилията на централната банка да контролира инфлацията, която отчете най-бързо темпо през март от юли 2001 г. насам.

Тъй като цените на горивата също силно нараснаха, малко вероятно е банката да намали скоро лихвите, смятат анализатори.

„Централната банка ще остане предпазлива, не очакваме съкращения на лихвите преди средата на второто тримесечие“, коментира Рафаела Тенкони от Dresdner Kleinwort. По думите й банката ще изчака по-благоприятни условия.

Основната инфлация, която изключва цените на храната и енергията, е достигнала 0,6 на сто на месечна база и 4,8 на сто на годишна. Средното темпо на инфлация за цялата година е 8 на сто при очаквания на централната банка от ноември за 7,9 на сто.

През декември централната банка остави непроменена основната лихва по двуседмичните депозити на ниво от 7,5 на сто, като тя е по-ниска само от тази в Румъния от страните в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още