fallback

Дубай губи 100 млн. долара за ден заради Буш

Търговската столица на Обединените арабски емирства беше напълно парализирана заради посещението на американския президент

10:21 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Дубай може да понесе загуби в размер на около 432 млн. дирхама (117,6 млн. долара) заради пълното блокиране на града, наложено от посещението на американския президент Джордж Буш, предава arabianbusiness.com.

Повечето магазини, училища, офиси и ресторанти останаха затворени вчера, след като властите в последния момент обявиха деня за почивен в опит да бъдат ограничени негативните ефекти от затварянето на почти всички основни пътища, мостове и тунели в Дубай.

Ако бъдат взети под внимание данните за брутния вътрешен продукт на Дубай, който възлиза на 157 млн. дирхама (42,7 млрд. долара) през 2006 година, това означава, че ако втората по големина икономика в Персийския залив остане парализирана дори и за един ден, ще бъдат загубени над 100 млн. дирхама. Според анализаторите към тези загуби трябва да бъдат прибавени и пропуснати ползи, които трудно могат да бъдат оценени количествено.

Според бизнеса в града, обявяването на деня за почивен на толкова късен етап, ще възпрепятства разместването на деловите срещи и събития, което неминуемо ще доведе до значителни загуби. По официални данни в емирството към момента оперират над 100 хил. компании, чиято дейност ще претърпи щети.

Посещението на Буш в Обединените арабски емирства е поредната стъпка от неговата близкоизточна визита. Преди това американският президент посети Израел, Палестина и Бахрейн, а следващите дни той ще гостува в Египет, Саудитска Арабия и Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още