fallback

Цената на петрола с първи ръст от четири дни

Суровината поскъпна заради слабия долар, синоптичните прогнози и позитивната борсова сесия в САЩ

09:08 | 15.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол поскъпна по време на борсовата търговия в Ню Йорк, тъй като синоптичните прогнози за застудяване в американския северозапад доведоха до ръст в цените на горивата за отопление, което поскъпна с над 2 на сто.

За ръста на котировките влияние оказаха още два фактора – силното отстъпление на долара спрямо еврото от вчера, което доведе до търговия при нива с едва около 1 цент по-ниски от досегашния исторически рекорд от 1,4966 EUR/USD, както и оптимизмът по време на сесията на фондовия пазар, където бичите настроения доминираха заради силните резултати на IBM. Това накара част от инвеститорите отново да повярват в силата на американската икономика и възможностите й да избегне рецесията.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари поскъпнаха с 1,51 долара (1,6 на сто) до 94,20 долара за барел. В електронната търговия обаче котировките отстъпиха и към момента са при ниво 94,06 долара за барел, или с 14 цента по-ниски.

Подобна е ситуацията и при търговията с петрола, търгуван на борсата в Лондон. Февруарските фючърси, които могат да се търгуват най-късно до утре, поскъпнаха с 1,85 долара (1,9 на сто) до 92,92 долара за барел. В азиатската сесия суровината отбеляза леко поевтиняване, стигайки до 92,80 долара за барел. Фючърсите с доставка през март, които вече се търгуват по-активно, изгубиха 6 цента до 92,54 долара за барел.

Спадът в цените на петрола от последните дни се дължи на факта, че опасенията от изпадане в рецесия на най-голямата икономика в света – САЩ, се засилиха доста в последно време. Това се тълкува като знак, че потреблението на петрол в страната ще намалее, което ще доведе до поевтиняване на суровината. От 3 януари, когато беше отбелязан абсолютният рекорд от 100,9 долара за барел досега, котировките се са понижили с близо 6 на сто, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още