fallback

Златото и платината с рекорди, среброто най-скъпо от 27 години

Благородните метали поставиха поредица от рекорди на световните борси заради слабия долар и търсенето на алтернативни инвестиции

16:06 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Златото, платината и среброто достигнаха рекордни цени в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите търсят алтернативни средства за запазване на стойността на парите си при настоящия спад в курса на долара и борсовите индекси.
Контрактите за незабавна доставка на злато достигнаха рекордната цена от 911,85 долара за тройунция по време на днешната търговска сесия в Лондон, което представлява ръст от близо две на сто спрямо петък. Впоследствие цената на благородния метал отстъпи леко и към 15:00 е 909,50 долара. Цената на златото с доставка през февруари пък достигна 913,30 долара за тройунция, като по-рано през деня имаше сделки и на историческия максимум от 915,90 долара.
В резултат на нестабилността на финансовите пазари и незадоволителните данни за американската икономика от началото на новата година златото постави поредица от рекорди, като ръстът спрямо края на 2007 г. вече възлиза на 9,4 на сто
Останалите благородни метали – платината и среброто, също отбелязаха повишения на цените си. Платината с незабавна доставка се търгува с 1,6 на сто по-скъпо спрямо петък, достигайки рекорд при 1 589,50 долара за унция. Фиксираните цени, които някои от компаниите, продаващи платина, използват при сключването на сделките си, също отбелязаха ръст от 24 долара и вече възлизат на 1 589 долара за унция, което е абсолютен исторически връх, предава Bloomberg.
Среброто пък достигна най-високите си стойности от 20 ноември 1980 година насам, достигайки цена от 16,60 долара за унция в рамките на сутрешната търговия. След достигането на рекорда, цените се отдръпнаха леко и към момента една унция сребро струва 16,54 долара.
Ръстът в цените на благородните метали се дължи основно на слабия долар. Движението на котировките нагоре въпреки опасенията от изпадане в рецесия на най-голямата икономика в света – САЩ, вероятно ще продължи и през следващите седмици, тъй като, за разлика от петрола и другите метали, златото, среброто и платината се използват доста по-ограничено при индустриалното производство.
Тази тенденция ще намери най-силно отражение при златото, тъй като то се използва за индустрията в най-малка степен. Така например през 2006 година едва 15 на сто от цялото изтъргувано злато е било използвано за производствени нужди, докато при платината този дял е 50 на сто, а при среброто – 47 на сто.
За ръста на котировките основна роля играе спадът в курса на американската валута, който днес отстъпи до нива от 1,49 – 1,4920 EUR/USD. Влияние върху поскъпването на суровините оказва и борсовият спад в САЩ, където S&P 500 е загубил 4,6 на сто от началото на годината, което е най-слабият старт на новата година от 1982 година насам.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още