fallback

И Citigroup с тежки загуби

Негативните новини за кредитната криза и банковия сектор продължават, институцията изправена пред отписване на активи за 24 млрд. долара

12:31 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Citigroup, една от инвестиционните банки в САЩ, които се борят активно с кредитната криза в САЩ чрез създаването на суперфонд за излизане от нея, е заплашена от отписване на активи на стойност 24 млрд. долара заради проблемите в ипотечния сектор, предава немският вестник FAZ, позовавайки се на CNBC.
Лошите новини за банката обаче не спират дотук – институцията вероятно ще бъде принудена да освободи 20 000 свои служители заради тежката ситуация.
Загубите вероятно ще принудят банката да потърси стратегически инвеститор, който да й помогне в тежката ситуация, като според Wall Street Journal такъв е намерен в Китай. Размерът на финансовата инжекция, която е необходима на банката, е 10 млрд. долара, като вестникът съобщава, че Citigroup вероятно ще получи около 2 млрд. долара от China Development Bank, а надеждите за подобрение са свързани и с един от досегашните големи акционери – саудитският принц Ал-Уалид бин Талал.
Щетите за Citigroup до този момент вероятно ще станат ясни съвсем скоро, тъй като утре се очаква банката да публикува отчета си за последното тримесечие.
Citigroup е поредната голяма банка, която е силно засегната от кризата в ипотечния сектор. Последният голям играч засега, който се очаква да пострада сериозно, е Merill Lynch. В петък бе съобщено, че банката ще отпише активи за 15 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още