fallback

Бюджетният дефицит на Румъния достига 2,4 на сто от БВП през 2007

Увеличените разходи през декември са довели до ръста на дефицита, след като за 11-те месеца на 2007 той е бил в размер на 1,1 на сто от БВП

12:15 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бюджетният дефицит на Румъния се увеличава до около 2,4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната през миналата година спрямо 1,7 на сто през 2006, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информация в румънското издание Ziarul Financiar.

Увеличените разходи през декември са довели до ръста на дефицита, след като за 11-те месеца на 2007 той е бил в размер на 1,1 на сто от БВП, според информация на неназовани източници от правителството.

От правителството бяха заявили, че ще увеличат през 2007 разходите в социалната сфера и инфраструктурата, за да бъдат доближени средните за ЕС стандарти.

Според друга публикация на румънското издание председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише е заявил, че макроикономическата ситуация в страната изисква внимателна фискална политика, която да цели бюджетен излишък.

„Когато става дума за страна с бърза икономическа експанзия, силно препоръчваме въвеждането на бюджетен излишък“, е заявил Трише с оглед на предстоящите в Румъния парламентарни избори. Според официални прогнози ръстът на румънската икономика през тази година ще бъде 6,5%.

Изявлението на Трише идва след призива му към всички европейски страни да затвърдят фискалната си политика и по възможност да избягнат увеличението на заплатите като реакция на инфлационното напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още