fallback

Седмицата започна с по-високи цени на петрола

Поскъпването спрямо предходната седмица, когато беше отбелязан значителен спад, засега е минимално и се дължи основно на слабия долар

09:12 | 14.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол нарасна леко по време на електронната търговия в началото на седмицата, като основната причина за това е новото поевтиняване на американския долар, който отстъпи до нива под 1,4850 EUR/USD днес.

Залозите срещу американската валута, както и нейните разпродажби се дължат на очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме ново понижение на лихвите в страната като опит да бъде избегната икономическата рецесия.

През последната седмица котировките на петрола отстъпиха с 5,3 на сто на борсата в Ню Йорк, регистрирайки най-дългата серия от понижения от август насам, предава Bloomberg. Причина за този ход на събитията е обстоятелството, че нарастват опасенията от спад на търсенето на суровината при увеличаващата се вероятност за рецесия.

В последния ден на миналата седмица петролът отстъпи с 1,1 на сто (1,02 долара) до 92,69 долара за барел, което е най-ниската цена на затваряне в Ню Йорк от 20 декември насам. Новата седмица започна с повишение на цената на февруарските фючърси, които до момента добавят 28 цента до 92,97 долара за барел.

На борсата в Лондон Брентът също поевтиня в петък, изгубвайки 1,15 долара (1,3 на сто) до 91,07 долара за барел. Контрактите с доставка през февруари компенсираха част от петъчното отстъпление и от началото на търговията тази седмица фючърсите поскъпват с 59 цента (0,65 на сто) до 91,66 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още