fallback

Капитализацията на румънската борса пада с 3 млрд. евро от началото на 2008

Само вчера борсата в Румъния загуби пазарна капитализация в размер на 1 млрд. евро

14:00 | 11.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсата в Румъния загуби пазарна капитализация в размер на 1 млрд. евро по време на търговската сесия вчера, като основна причина за това беше спадът в котировките на сините чипове, които загубиха средно по около 4 на сто от стойността си, съобщава информационният сайт zf.ro. Така загубата на капитализация от началото на новата година вече възлиза на около 2,9 млрд. евро.
За първите шест сесии на 2008 година индексът BET, който включва десетте най-добри компании в страната, е отстъпил с 8,9 на сто, докато BET-FI, в който влизат акциите на финансовите компании, е изгубил 11,3 на сто.
Брокерите в Румъния отдават понижението от началото на годината на негативния сентимент на международните финансови пазари, както и на негативните макроикономически сигнали от румънските власти. Прогнозите относно продължителността на корекцията стават все по-резервирани, тъй като при отсъствието на чуждестранен капитал и при настоящата международна конюнктура не се знае кога индексите ще тръгнат нагоре.
Според брокерите в момента пазарът се движи от спекуланти, което само допринася за задълбочаването на негативните ефекти. „Голяма част от пониженията са предизвикани от румънски инвеститори, които не гледат фундаменталните данни за компаниите, а продават заради сентимента. Когато чуждите пазари са надолу – те продават“, коментира Рарес Нилас, ръководител на BT Securities.
Докато преди шест месеца в Румъния имаше голямо количество средства на чужди фондове, днес е трудно да бъде привлечен фонд, който да инвестира в страната. Негативните новини от чуждите пазари и увеличаването на лихвата от страна на централната банка увеличават недоверието на инвеститорите към пазара, смята Октавиан Молнат, мениджър на брокерската къща IFB Finwest.
Негативните настроения са толкова силни, че брокерите не очакват дори публикуването на предварителните финансови резултати на компаниите, което трябва да стане до края на януари, да повлияе за обръщане на тренда, макар прогнозите да са за добри отчети.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още