fallback

Петролът поскъпва в очакване на данните за запасите на САЩ

Прогнозите на анализаторите са за осми пореден спад на запасите, което дава нов тласък на котировките

09:21 | 09.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново пое нагоре, като този път основна причина за поскъпването са очакванията, че петролните запаси на САЩ, които трябва да бъдат обявени днес, ще отбележат осмо поредно понижение.
Според прогнозите на Bloomberg News запасите от черно злато в най-голямата икономика ще отбележат спад от 2,1 млн. барела.
За по-високите котировки на петрола допринася и поскъпването на основните суровини вследствие на търсенето на алтернативни начини за инвестиции в резултат на колебливото движение на борсовите индекси. Вчера златото достигна абсолютен рекорд, преминавайки над 876 долара за тройунция за пръв път в историята, значително поскъпване бележат още зърното и индустриалните метали.
По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през януари поскъпнаха с 1,3 на сто (1,24 долара) до 96,33 долара за барел. В часовете на електронната търговия черното злато продължи да поскъпва и по време на азиатската сесия един барел с доставка през февруари се търгува за 96,65 долара, или с 32 цента по-скъпо.
В Лондон вчера петролът от сорта Брент повиши цената си с 1,15 долара (1,2 на сто) и сесията приключи при 95,54 долара за барел. В азиатската търговия февруарските фючърси продължиха поскъпването си и достигнаха 95,81 долара за барел.
Основен фактор, който ще определя цената на петрола днес, са данните за петролните запаси на САЩ. За последните седем седмици те регистрираха спад с общо 25,1 млн. барела, което доведе до значително поскъпване на черното злато. Анализаторите очакват днес да бъде обявено поредното понижение. Същевременно се очаква ръст на запасите от бензин, което се дължи основно на по-високите му цени и намаляващото търсене, предава Bloomberg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още