fallback

Газпром недоволен от мерките на ЕК за раздробявание на газовите компании

Планът поставя под съмнение способността на производителите да гарантират сигурността на снабдяването на пазарите

15:19 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предложените от ЕК мерки относно разделянето на активите на компаниите, занимаващи се с производство и доставка на газ и електроенергия, поставят под съмнение способността на производителите да гарантират сигурността на снабдяването на пазарите, заяви зам.-председателят на съвета на директорите на Газпром Александър Медведев в интервю за френския вестник Трибюн.
При това положение компанията не може да е доволна от предложението на ЕК, коментира Медведев.
По думите му тези мерки поставят фундаменталния въпрос какви са условията за инвестиции, защото без инвестиции дейността на компанията е невъзможна. „Газпром вече е направил огромни инвестиции както в Русия, така и зад граница, и възнамерява да направи нови. Гаранциите за тези инвестиции предизвикват нашата загриженост”, добавя Медведев.
Има и други важни въпроси, на които новият пакет от мерки в областта на енергетиката, предложен от Европейската комисия, засега не дава отговори, пояснява още Медведев.
Пакетът от мерки в областта на енергетиката беше предложен официално от ЕК в края на септември 2007 г. България, Франция, Германия и Гърция вече изразиха становище, че не са съгласни с пълното разделяне на собствеността при компаниите, извършващи производство и доставка на газ и електроенергия. У нас посочените мерки евентуално ще касаят най-вече Булгаргаз и НЕК. Очаква се този месец въпросът официално да бъде обсъждан от представители на страните от ЕС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още