fallback

Япония ще купува от Китай квоти за парникови емисии

Предмет на сделката ще бъдат парникови квоти, които Китай няма да използва благодарение на реализирането на екологични проекти

12:47 | 03.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Правителствата на Япония и Китай постигнаха принципна договореност за покупка от японска страна на част от квотите от замърсяващите атмосферата парникови емисии, полагащи се на Китай, съобщи Итар-Тасс, цитирайки японския вестник „Иомиури”.
Предмет на предстоящата сделка ще бъдат парниковите квоти, които Китай няма да използва благодарение на реализирането на екологични проекти с помощта на кредити, отпуснати от Токио.
Официалното споразумение по въпроса се предвижда страните да подпишат по време на визитата в Япония на председателя на Китай Ху Дзинтао, която се очаква да се проведе в края на март.
Подобна схема за сътрудничество е възможна в рамките на т.нар механизъм за чисто развитие (CDM), определен от протокола от Киото. Този механизъм позволява влагането на правителствени или частни инвестиции от индустриализираните страни за изпълнение на проекти за намаляване на вредните емисии в развиващите се страни. След това промишлените страни получават „сертификати за намалени емисии”, т.е. сертификати, които могат да бъдат получени срещу намаляване на емисиите на национално ниво.
Чрез CDM се цели насърчаване на устойчивото развитие в развиващите се страни, което от своя страна води до подпомагане на развитите страни да постигнат поставените пред тях цели за намаляване на концентрацията на вредни емисии в атмосферата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още