fallback

„Нафтогаз Украйна” пред банкрут?

Украинската компания е сключила неизгодни сделки със съмнителни структури, твърди премиерът на страната

17:37 | 02.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

Украинската Национална акционерна компания (НАК) „Нафтогаз Украйна” се намира на границата на банкрута, съобщава украинската агенция Униан, позовавайки се на изявление на премиера на Украйна Юлия Тимошенко след срещата й с председателя на съвета на директорите на компанията.
Нафтогаз е най-голямата държавна украинска компания, която притежава цялата газопреносна система на страната, а също така добива и доставя газ.
Според Тимошенко е невярна информацията, че в подземните хранилища на компанията има натрупани около 30 млрд. куб. м газ, тъй като наскоро е станало известно, че те са дадени под аренда за 25 години на „съмнителни структури на цена, много по-ниска от световните цени”.
Тимошенко е съобщила още, че четирите най-големи фирми-кредитори на „Нафтогаз Украйна” са се обърнали към правителството със специално писмо, в което изразяват безпокойство във връзка с отсъствието на финансови средства у компанията за плащане на кредитните й задължения и са изложили възможните последствия от това за самата Нафтогаз и за цяла Украйна.
Правителството ще вземе мерки за провеждане на финансово оздравяване на Нафтогаз и ако компанията не може да плаща дълговете си, то държавата ще поеме изплащането им, е подчертала Тимошенко. Тя добавя, че в тази връзка проектобюджетът на страната за 2008 г. предвижда редица мероприятия за възвръщане на доходността на компанията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още