fallback

Билетът за лондонското метро остава най-скъпият в света

Еднократният билет за пътуване в пределите на първата зона на града, която обхваща центъра, ще струва както и досега 4 лири

15:25 | 02.01.08 г.
Автор - снимка
Създател

За пръв път за последните пет години от Нова година в Лондон не поскъпва билетът за лондонското метро, което е най-скъпият в света обществен транспорт, съобщава РИА Новости, позовавайки се на съобщение на кметството на британската столица.
Еднократният билет за пътуване в пределите на първата зона на града, която обхваща центъра, ще струва както и досега 4 лири. Пътуването с автобус по който и да е маршрут в града ще струва на пътниците 2 лири при заплащане на билета на шофьора.
С няколко процента поскъпва само наземният релсов транспорт.
Според градските власти като цяло с отчитане на инфлацията градският транспорт в Лондон фактически поевтинява с 1-7% в началото на 2008 г.
От лондонското кметство припомнят, че благодарение на изгодната сделка, сключена през есента на 2007 г. с правителството на Венецуела за доставка на евтино гориво, са били снижени цените на пътуването с градския транспорт. Стандартната тарифа се е понижила с 10%, а тази за социално слабите граждани – с 50%.
По думите на кмета на Лондон Кен Ливингстън, рекордният обем на превозите на пътници през 2007 г. и контролът на транспортните разходи са позволили да се повиши печалбата на транспортните фирми и съответно да се запази същата цена на билетите.
Същевременно обаче лондонското метро със своите 4 лири за билет в централната част на града остава най-скъпото в света. Пътуването с метро (преизчислено в лири) в Стокхолм струва 1,55 лири, в Берлин – 1,50 лири, в Сидни и Париж – около 1,10 лири, в Ню Йорк – около 1 лира, а в Москва – около 0,40 лири. Цената на билета за софийското метро пък се равнява на 0,26 паунда.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още