fallback

Heineken придобива беларуския пивовар Syabar

Холандският пивовар реализира над 40% от продажбите си на бира в Централна и Източна Европа

12:52 | 28.12.07 г.

Базираният в Холандия пивовар Heineken NV е придобил Syabar Brewing Co., собственик на втората по големина марка бира в Беларус, съобщава Bloomberg. Стойността на сделката не се уточнява.
Heineken купува кипърската компания майка на пивоваря от група начело с Detroit Investments Ltd. (Кипър) и от подразделението на Световната банка International Finance Corp., се казва в съобщение на компанията.
Heineken, сред чиито марки е и полската Zywiec, реализира над 40% от продажбите си на бира в Централна и Източна Европа.
Нарастване от 12% на количеството бира, продадено в региона през първото полугодие, помогна на Heineken да повиши през юли прогнозата си за печалбата тази година.
По-рано този месец стана ясно, че компанията планира да придобие сръбския пивовар Rodic Brewery.
„Беларус е бързо развиващ се пазар и това ще ни даде отлична платформа, от която да наложим марката Heineken, както и други от вносните ни марки“, се казва в изявлението на компанията.
Пазарът на бира в Беларус нараства с поне 10% годишно, казват от Heineken. Според съобщението продажбите на Syabar вероятно ще скочат с 62% до 600 хил. хектолитра тази година.
Беларуската компания прави бира Bobrov, втората най-голяма марка в страната, а наскоро пусна и марка в премиум сегмента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 28.12.07 г.
fallback
Още от Свят виж още