fallback

Руснаците слагат край на космическия туризъм след 2009 г.

След 2009 влизат в сила нови споразумения за числеността на екипажите и най-вероятно няма да има място за туристи в космическите кораби

10:36 | 28.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Присъствието на туристи в руските космически кораби по време на полети към Международната космическа станция (МКС) може да стане „проблематично“ след 2009 г. Това заяви директорът на руската космическа агенция Роскосмос Анатоли Перминов на пресконференция в Москва, цитиран от АФП. По думите му проблемът за туристическите полети е свързан с международните споразумения, според които от 2009 г. екипажът (на МКС) трябва да е съставен от шестима души, ако бъдат пуснати съвместните японско-европейски научни модули. В този случай няма да има място за туристическо присъствие по време на полетите. Ето защо според Перминов космическият туризъм на руски космически кораби и на МКС става доста сложен.
„Опасявам се, че от 2009 г. космическият туризъм, такъв, какъвто съществува днес, може да бъде прекратен“, казва директорът на Роскосмос.
Въпреки това той посочва, че в момента Русия работи активно в областта на космическия туризъм. „Когато имаме възможност, обмисляме полети за туристи в Космоса. Има толкова много желаещи за такива пътувания, че не можем да удовлетворим всички искания“, допълва той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още