fallback

Уорън Бъфет завърши годината с поредна светкавична инвестиция

Инвеститорът купува 60% от индустриалния холдинг Marmon за 4,5 млрд. долара

13:34 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американският инвеститор Уорън Бъфет, вторият по богатство човек в САЩ, отново доказа капацитета си за взимане на бързи решения, обявявайки, че ще плати 4,5 млрд. долара за компания, която оглежда от по-малко от две седмици, съобщава АФП. Управляваната от Бъфет инвестиционна компания Berkshire Hathaway оповести в деня на Коледа, че ще закупи 60% от капитала на индустриалния холдинг Marmon от чикагската фамилия Прицкер. Придобиването на останалата част от капитала на компанията ще става поетапно в рамките на 5-6 години, като цената по отделните етапи ще зависи от бъдещите финансови резултати на фирмата.

Групата Marmon се състои от 125 независими компании, произвеждащи различни продукти като например кабели, вагони-цистерни, инсталации за пречистване на вода и др.

Холдингът, в който работят 21 хил. души, има присъствие в Северна Америка, Великобритания, континентална Европа и Китай. Общият му годишен оборот е около 7 млрд. долара.

Според Wall Street Journal Бъфет се е запознал с дейността на компанията в разговор с банкер от Goldman Sachs преди две седмици на летището в Сан Франциско. Инвеститорът бил впечатлен от развитието на бизнеса на групата и перспективите й за растеж и взел решението за покупката, без да смята, че са нужни продължителни проучвания на Marmon.

„Ръководителите на Marmon са мой тип хора“, казва 77-годишният Бъфет пред вестника. „Те много ми харесаха“.

Продажбата на компанията е поредното излизане от инвестиция от страна на фамилията Прицкер, която е в процес на уреждане на трудни наследствени взаимоотношения. Империята Прицкер, включваща още хотелите Hyatt, трябва да бъде разделена между 11 братовчеди до 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още