fallback

"Суперфондът" за излизане от кризата в САЩ вече е факт

Водещите инвестиционни банки в САЩ и финансовото министерство създадоха институция, която да подпомогне изпаднали в затруднение финансови институции

09:55 | 27.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Отдавана планираният „суперфонд“ за стабилизиране на кредитните пазари, който беше замислен още в края на септември от американското финансово министерство и водещите банки в страната с цел улесняване на излизането от ипотечната криза, вече е факт.

Това става ясно от пресконференция на участващите в идеята страни, проведена в Ню Йорк. Планът предвижда създаването на институция, която да разполага с между 75 и 100 млрд. долара, които да бъдат използвани като средство за подпомагане на изпаднали в ликвидна криза банки и инвестиционни фондове.

В „суперфонда“ влизат едни от най-засегнатите до момента банки в САЩ, които са и сред най-големите в световния финансов сектор. Сред тях са Citigroup, Bank of America, JP Morgan Chase и т.н., а от страна на държавата подкрепа на идеята оказа лично финансовият министър Хенри Поулсън.

Създаването на този фонд е поредната стъпка по посока излизане от тежката финансова криза в САЩ, която заплашва да доведе икономиката на страната до рецесия. Заплахата става все по-силна през последните месеци, което се вижда от обезценяването на американската валута, рекордно слабите данни за сектора на недвижимите имоти и ликвидната криза, която доведе до силно повишаване на междубанковите лихви.

Основната причина за недоверието между банките, което допринесе за затягането на условията по кредитирането, е неизвестността относно рисковите експозиции в различни финансови инструменти, обезпечени с високорискови ипотечни заеми. Това доведе до разработването на редица планове през последните седмици, като най-мащабни до момента са координираните интервенции на водещите централни банки.

Благодарение на тях беше осигурена необходимата ликвидност във финансовата система в края на годината, което допринесе и за понижението на междубанковите лихви в глобален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още