fallback

Петролът поскъпна в края на седмицата

Изненадващите данни за потребителските разходи в САЩ доведоха до оптимизъм, че американската икономика няма да бъде силно засегната от кризата

17:20 | 22.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Седмицата приключи със значително поскъпване на петрола в последната сесия преди коледа на борсата в Ню Йорк. Основната причина за това са данните на правителството, че потребителските разходи в САЩ бележат най-големият си ръст за последните две години, посилвайки твърденията, че кредитната криза може и да не се отрази значително на потреблението в страната.

Данните на министерството на търговията, че индексът на потребтелските разходи се е увеличил с 1,1 на сто през ноември доведе до поскъпване на петрола с 2,25 долара за барел (2,5 на сто) до 93,31 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Така контрактите с доставка през януари отбелязаха седмичен ръст от 2,2 на сто, или 2,04 долара.

От началото на годината американският лек суров петрол е повишил цената си с 53 на сто.

На борсата в Лондон вчера фючърсите за петрола от сорта брент с доставка през февруари поскъпнаха с 1,7 на сто (1,58 долара) до 92,46 долара за барел. Това доведе до седмично понижение на цената с минималните 0,02 на сто (22 цента). По този начин американският петрол отново се търгува с премия спрямо брента, след като преди близо 2 седмици лекият суров петрол стана по-евтин от лондонския брент за пръв път от юли месец насам.

Очакванията за търговията в началото на следващата година са за понижаване на цените на петрола, които към момента все още са близо до рекордните стойности от средата на ноември. Това се вижда от търговията с опции на Нюйоркската борса, къдет най-търгуванте опции са тези, че черното злато ще поевтинее до под 85 долара за барел. Пут-опциите, които дават право да се продаде петрол на тази цена поевтиняха с 25 цента до цена от 39 цента, или 390 долара за един контракт, съдържащ 1 000 барела петрол, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още