fallback

Путин оглавява Газпром?

Според „Ведомости“ това може да се случи, ако Дмитрий Медведев стане президент през 2008 г.

12:18 | 21.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Един от най-вероятните претенденти за поста на председател на Съвета на директорите на руския газов гигант Газпром е президентът Владимир Путин, ако Дмитрий Медведев стане президент през 2008 г., пише руското издание „Ведомости”, позовавайки се политолози и чиновници от Кремъл.

Предложения за членове на Съвета на директорите на концерна акционерите могат да правят през януари 2008 г. По неофициални данни отначало Газпром може да бъде оглавен от технически кандидат, а след това поста да заеме Путин.

Путин обяви преди дни, че е съгласен да стане министър-председател, ако Медведев бъде избран за президент. А вчера Медведев съобщи, че ако стане държавен глава, ще напусне председателското място в Газпром.

Коментарът на Путин: „Благодаря за предложението за трудоустрояване. Аз едва ли мога да оглавя някаква бизнес структура: нито по характер, нито по предходния си жизнен опит се чувствам бизнесмен.”

Чистата печалба на Газпром за първото полугодие на 2007 г. е 330,05 млрд. рубли (около 13,33 млрд. долара), а пазарната капитализация – 336 млрд. долара.

Според руското законодателство на министър-председателя не се забранява да участва в ръководството на държавни компании. Дмитрий Медведев, който е и вицепремиер, е много навътре в работата на Газпром, споделят хора от обкръжението му. Той лично е водил преговорите за газовите находища с BASF и ТНК-BР, а също и с Китай и Германия по международни въпроси, касаещи интересите на Газпром. Медведев е потушавал опитите за поделяне на Газпром, настоявайки същевременно цените в страната да се либерализират към 2011 г.

Чиновниците от Кремъл също така обясняват, че са възможни и други кандидатури за поста на председател на Газпром.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още