fallback

Икономическият ръст на Франция ще се забави през първата половина на 2008

За тази година от статистическия институт Insee очакват БВП да нарасне с 1,9 на сто при прогнози на правителството за ръст от 2 на сто

13:03 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият ръст на Франция може да се забави през първата половина на 2008, тъй като затегнатите кредитни условия ще ограничат инвестициите на компаниите, а скъпото евро пречи на износа, показват данни на статистическото бюро на страната Insee, цитирани от Bloomberg.
БВП на Франция – третата по големина икономика в Европа, ще нарасне с 0,5 на сто през настоящото тримесечие и през следващото спрямо ръст от 0,7 на сто през третото тримесечие на 2007. През второто тримесечие на 2008 ръстът ще се забави още до 0,4 на сто, смятат икономистите от Insee.
Така икономическият растеж на Франция ще изостане през 2008 за трета година от този на еврозоната. За страните от еврозоната се прогнозира забавяне на ръста до най-ниско темпо от три години вследствие на кризата в пазара на имоти в САЩ и рекордните разходи за енергия.
„Досега компаниите сякаш не са почувствали изцяло икономическия шок“, коментира Пиер-Оливие Бефи, икономист от Insee. „Инвестициите ще се забавят, тъй като перспективите и финансовите условия не са толкова благоприятни“.
За тази година от статистическия институт очакват БВП да нарасне с 1,9 на сто при прогнози на правителството за ръст от 2 на сто. Деветдневната стачка на обществения транспорт миналия месец вероятно е намалила ръста с 0,1 процентен пункт за това тримесечие, смятат от института.
Разходите на домакинствата може да компенсират забавянето, тъй като потребителите се обръщат към спестяванията си. След като забавиха ръста си до 0,4 на сто през това тримесечие, потребителските разходи ще ускорят увеличението си до 0,6 на сто през първото полугодие на 2008.
Ръстът на корпоративните инвестиции ще се забави до съответно 0,8 на сто и 0,7 на сто през първото и второто тримесечие на следващата година, смятат от Insee. За периода октомври-декември 2007 се очаква те да нараснат с 1,2 на сто.
Според прогнозите на института ръстът на износа от страната ще достигне същото темпо като корпоративните инвестиции през първото полугодие на 2008, след като през през настоящото тримесечие той е 1,1 на сто, а за периода юли-септември – 1,7 на сто.
Вследствие на продължаващото поскъпване на храните и горивата годишната инфлация може да достигне 2,8 на сто през февруари, очакват от Insee. Към юни темпът й ще се забави до 2,4 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още