fallback

Продажбите на дребно в САЩ преди празниците с трети седмичен спад

Силното поскъпване на бензина накара много купувачи да се обърнат към интернет

11:55 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на щатските магазини спадат за трета поредна седмица вследствие на зимните бури и растящите цени на бензина, които не насърчават купувачите. Очертава се най-лошият празничен сезон от пет години, пише Bloomberg.

Продажбите за седемте дена до 15 декември са се понижили с 0,4 на сто на годишна база. През предходните две седмици беше отчетен спад от 2,7 на сто и 4,4 на сто.

Тази година сезонът на празничните покупки може да отчете най-слаб ръст от 2002 г. насам, смятат от Националната федерация за продажби на дребно. Според друго проучване потребителите в САЩ са приключили с покупката на едва 20 на сто от подаръците през последния уикенд. Анализатори коментират, че е възможно да се изчакват по-ниски цени през следващите дни.

„Ранните прогнози за сезона бяха твърде оптимистични, ще бъде трудна 2008 година“, смята Фред Кроуфорд, директор на консултантската компания AlixPartners LLP.

От ShopperTrak предвиждат ръст от 3,6 на сто в продажбите за празниците през тази година, а от Националната федерация за продажби на дребно – увеличение с 4 на сто за ноември и декември, което е най-ниско темпо от 2002 г.

Веригите Home Depot, Macy's и Target смъкнаха цените с 50 на сто, за да привлекат клиенти през трите месеца, които представляват около 30 на сто от годишната печалба на сектора. Тъй като Коледа е във вторник тази година, магазините разчитат на ръст в покупките през този уикенд.

Силното поскъпване на бензина накара много купувачи да се обърнат към интернет, като продажбите онлайн са се увеличили с 19 на сто до 22,7 млрд. долара за периода 1 ноември – 16 декември, по данни на ComScore Inc. Въпреки че това може да се окаже каналът за продажби с най-бърз темп на растеж, все пак увеличението е под очакваните 20 на сто. За сравнение миналата година бе отчетен ръст от 26 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още