fallback

Автор на блог с клюки оглави класация на най-известните в нета

Досегашните двама носители на титлата най-известна личност в интернет доказват, че всеки може да стане звезда в дигиталната епоха

09:20 | 20.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Нещата в интернет се променят бързо и славата не прави изключение. Близо половината от участниците в миналогодишната, първа, класация на най-известните личности в интернет на списание Forbes не са включени в тазгодишното второ издание.

Конкуренцията за класацията е била сериозна, пише списанието, което е събрало данни за 200 интернет личности и ги е класирало по популярност в шест категории. Окончателната класация на 25-те най-известни личности в уеб пространството показва, че и най-невероятните персонажи може да станат звезди.

Като известна личност в интернет от Forbes определят някой, който е познат основно чрез създаването или появата си в интернет съдържание, и който се разпознава от интернет аудиторията. Определението изключва личности, които са били известни преди да се появят в нета.

На първо място в класацията е блогърът Перес Хилтън, с истинско име Марио Лавандейра, чийто блог с клюки за звезди има верни последователи благодарение на чувството му за хумор, стила и неприличните надписи по папарашките снимки. Блогът му е много популярен въпреки някои скорошни погрешни стъпки, включително фалшивата новина за смъртта на Фидел Кастро. Самият Перес се превръща в телевизионна звезда.

Перес измести от първото място в класацията 16-годишната американка на име Брий, която изцяло отпадна от топ 25. Тя стана известна чрез Youtube.com като видео блогър под псевдонима Lonelygirl15. Дневниците й привлякоха милиони фенове, но през август 2006 стана ясно, че под персонажа Брий се крие новозеландската актриса Джесика Роуз. След това популярността на видеопоредицата спадна до такава степен, че тя съвсем отпадна от тазгодишната класация за най-известните в интернет. Въпреки това обаче досегашните двама носители на титлата най-известна личност в уеб пространството доказват, че всеки може да стане звезда в дигиталната епоха.

На второ място в класацията за тази година е Майкъл Арингтън – отново блогър, който обаче пише за технологии. Сайтът му прави профили и ревюта за интернет предприемачи, продукти и услуги и дори само споменаване на някоя компания в блога му може да промени кариерата й.

Друг блогър – Марк Фрауенфелдер, е трети. Неговият първоначален проект за технология и култура Boing Boing днес е сред най-четените блогове в света, като трима от петте му редактори са в тази класация.

Маркетинговият гуру Сет Годин е на четвърто място. Той е много ценен за разбирането си за глобалната мрежа, а есетата и мненията му са четени и цитирани он- и офлайн.

Кори Доктороу – автор и блогър, е на пета позиция. Известен активист за дигитални права, един от редакторите на Boing Boing и изключително влиятелен блогър (пише за технология, култура и политика). Той е и автор на научнофантастични романи, които публикува в мрежата безплатно.

Мат Дръдж – редактор на сайта Drudge Report и шести в класацията, може да се похвали с разкриването на новината за връзката на президента на САЩ Бил Клинтън с Моника Люински. Сайтът му често е бил посочван като пример за следващото поколение журналистика – тази онлайн. След него се нарежда Джина Трапани – автор на блог за повишаване на личната производителност.

Основателят на сайта за социални контакти Facebook Марк Зукербърг е осми. Той създава Facebook като студент в Харвард през февруари 2004 г. По-малко от четири години по-късно сайтът има над 58 млн. потребители и частната компания се оценява на 15 млрд. долара.

Филмовият критик Хари Ноулс е на девето място. Той създава собствен сайт за новини, свързани с филми, който бързо става и все още е един от най-популярните с такава тематика в нета.

Челната десетка завършва блогърът Робърт Скобъл, който пише за технология. Преди да стане известен той работи за Microsoft, като поддържа блог за продуктите на фирмата – позиция, която е малко вероятно да му спечели публика. Уникалният му стил обаче бързо му печели почитатели. През юни 2006 той напуска Microsoft, а днес поддържа свой блог и видеоблог, които са много популярни. Вижте кои са най-популярните блогъри у нас

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още