fallback

Африканска медийна група купува компания за онлайн търгове за $1,9 млрд.

Чрез сделката Naspers иска да разшири присъствието си в Централна и Източна Европа

15:56 | 18.12.07 г.

Най-голямата медийна компания в Африка - Naspers, ще купи британската компания за интернет аукциони Tradus за 946 млн. паунда (1,9 млрд. долара), за да разшири дейността си в Централна и Източна Европа, съобщи BBC.

Според Naspers сделката ще затвърди сегашното й присъствие в Полша и ще й предостави платформа за разширяване на дейността в ЦИЕ. Компанията има сайтове за онлайн търгове също и в Чехия, Унгария, Дания, Норвегия, Швейцария, Русия, Украйна, Румъния и България. У нас сайтът на Tradus е aukro.bg.

Съгласно условията на сделката базираната в Йоханесбург Naspers ще плати 18 паунда за всяка акция на Tradus, което представлява премия от 19% спрямо цената на затваряне от 15,10 паунда на 6 ноември, денят преди съобщение на Tradus за получено предложение, което би могло да прерасне в оферта.

Акциите на Naspers са затворили с 5% по-малко заради опасения, че компанията може би е надценила Tradus.

„Вероятно не се счита за добро решение да похарчиш рисково толкова много пари във времена като днешните“, коментира Абри дю Плеси, инвестиционен служител в Gryphon Asset Management.

Naspers притежава най-големия всекидневник в ЮАР - The Daily Sun, както и платената телевизия Multichoice. Медийната група инвестира в интернет проекти вече 10 години и има присъствие в цяла Африка, Китай и Русия.

Групата е на път да придобие контролния пакет в полската компания за интернет телефония и обмен на моментни съобщения Gadu Gadu, пише Ройтерс. В Русия Naspers е на път да превърне Mail.ru в пазарен лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още