fallback

Нов спад в цената на петрола

Опасенията за забавяне на американската икономика, синоптичните прогнози и курсът на долара са основните двигатели на котировките

09:22 | 18.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол отново понижи цената си, тъй като опасността от забавяне на американската икономика се засилва. Основна роля за подобни твърдения играят данните за висока инфлация в страната и огромните загуби от ипотечната криза за финансовите институции.
Поевтиняването на петрола дойде в резултат на силния спад на водещите индекси на фондовата борса в САЩ, които от началото на настоящата седмица регистрираха най-големия си двудневен спад за последния месец. За по-ниските цени на суровината влияние оказаха и метеорологичните прогнози, които вещаят затопляне и по-мека зима в следващите седмици, предава Bloomberg.
На борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през януари, срокът за сключването на които изтича днес, поевтиняха с 64 цента (0,7 на сто) до 90,63 долара за барел. По време на електронната търговия суровината се търгува по 90,70 долара за барел в Сингапур.
Набиращият все по-голяма популярност февруарски контракт също поевтиня в рамките на борсовата сесия, отстъпвайки с 50 цента до 91,05 долара за барел. По време на електронната търговия обаче суровината навакса част от загубеното и в азиатската сесия струваше 91,28 долара за барел.
В Лондон вчера Брентът също отстъпи, губейки 40 цента от цената си до 91,29 долара за барел. На електронната платформа на борсата след края на сесията контрактите с доставка през февруари достигнаха цена 91,45 долара за барел.
Очакванията на анализаторите са цената на черното злато да продължи да пада, тъй като прогнозите са за ръст на петролните запаси на САЩ на фона на забавящия се икономически ръст. В тази посока са и синоптичните прогнози на Climate Prediction Center, според които времето през периода януари-март ще бъде по-топло от нормалното за сезона.
За поевтиняването на петрола, както и на останалите суровини, към момента влияние оказва и повишаващата се стойност на американския долар, който от началото на седмицата поскъпва спрямо основните валути, тъй като според трейдърите високите нива на инфлация в САЩ силно ограничават възможностите на Федералния резерв да предприеме ново понижение на лихвите в страната.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още