fallback

Банкови карти от злато ще правят в Русия

В страната вече са изработени 50 златни карти по поръчка на няколко клиенти и се проверява тяхната функционалност

17:57 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Руските притежатели на банкови карти Super-Premium, желаейки да подчертаят своята индивидуалност, поръчват карти, направени не от пластмаса, а от скъпоценни метали, инкрустирани с брилянти и седеф, съобщава РБК daily. Понастоящем да започне производство на такива банкови карти се готви московската компания Розан. Картите се предвижда да бъдат изработени от злато или платина, с прикачени скъпоценни или полускъпоценни камъни, седеф и дори някои редки видове дърво.
За производството на карти от скъпоценни метали с вграден чип Розан вече има международен патент. Над златните карти ще работят специалисти с опит при изготвянето на украшения, като картите изцяло ще бъдат ръчна изработка. По форма картите ще бъдат идентични със стандартните, но докато те тежат 5-6 гр, то златните ще бъдат 30-40 гр. Стойността на изработката на самата карта, която се смята за скъпо удоволствие, ще струва от няколко хиляди до няколко десетки хиляди долари, в зависимост от използваните материали и сложността.
В Русия вече са изработени 50 златни карти по поръчка на няколко клиенти и се проверява тяхната функционалност.
За да стане продуктът масов обаче е необходимо да се получи одобрението на международните платежни системи, затова сега Розан води преговори с Visa и MasterCard за сертифицирането на „скъпоценните” карти.
Златните карти все пак не са пълна новост – кралското семейство на Саудитска Арабия вече е поръчало в Южна Корея карти, изработени от злато и скъпоценни камъни. На някои пазари в света могат да се намерят и други необичайни банкови карти – прозрачни, светещи в тъмното, излъчващи скъпи аромати и други.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още