fallback

Dow пое отново надолу заради инфлационни притеснения през миналата седмица

16:14 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските пазари се понижиха през изминалата седмица, като прекъснаха възходящия тренд от последните две седмици. В основната на негативния сантимент беше не дотам агресивната политика от страна на ФЕД и все по-засилващия се инфлационен натиск, който от своя страна може да ограничи до минимум шансовете за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент от страна на централната банка на САЩ.
Във вторник Федералният резерв намали основния лихвен процент с 0,25%, което разочарова част от инвеститорите, които се надяваха централната банка да предприеме по-агресивни мерки. Инвеститорите очакваха, че лихвите ще бъдат намалени за трети пореден път и затова основният дебат се прехвърли върху това не дали ще бъдат намалени лихвите, а с колко ще бъдат намалени.
Напрежение върху пазара оказа и планът на Федералния резерв, в който ще участва с другите най-големи централни банки в света, в борбата с глобалната кредитна криза. ФЕД е сключил споразумение с Европейската централна банка, както и с централните банки на Англия, Канада и Швейцария, с което ще се опитат да контролират нарастващото напрежение на пазарите.
Междувременно Министерството на търговията в САЩ отчете, че търговският дефицит е нараснал до най-високото си ниво през последните три месеца вследствие на рекордно високите цени на енергийните ресурси и влиянието на китайския внос. От своя страна Министерството на труда оповести, че производствените цени са нараснали с 3,2% за последния месец, което се дължи на нарастване с 34,8% на разходите за бензин. Дори и да се изключи влиянието на енергийните ресурси върху инфлацията, инфлационното напрежение остава, тъй като основната инфлация е 0,4% при очаквани 0,2%. Индексът на потребителските цени също регистрира сериозен ръст от 0,8% при очаквания за 0,6% и предходна стойност от 0,3%. Въпреки това продажбите на дребно регистрираха рекорден ръст, което показва, че засега потребителското търсене е устойчиво, въпреки че този голям ръст се дължи до голяма степен на по-високите цени и от друга страна на завишеното търсене на стоки преди празниците.
По данни на друг отчет на Министерството на труда първоначалните молби за помощи за безработица са намалели с 5 хил. от предходната седмица до 333 хил. Това бе най-ниското ниво на индикатора от средата на ноември.
На корпоративно ниво - през седмицата британският вестник „Дейли Телеграф” оповести, че Blackstone Group LP планира да придобие производителя на стомана Rio Tinto Ltd. На свой ред японският производител на лекарства Eisai Co. оповести в понеделник, че възнамерява да закупи американската биофармацефтична компания MGI Pharma Inc. за 3,9 млрд. долара в борба за разширяване на пазарния си дял на пазара за лекарства против рак и по-устойчив ръст на продажбите.
AT&T регистрира значителен ръст през седмицата, след като телекомуникационният гигант оповести, че ще увеличи дивидента с 13% и ще изкупи обратно 400 млн. акции. Boeing Co. също оповести, че увеличи дивидентите с 14% до 40 цента на акция. Dow Chemical Co. също регистрира сериозен ръст, след като се съгласи да продаде 50% на пет от своите подразделения на кувейтска компания за 9,5 млрд. долара.
Технически анализ
Dow Jones
Dow завърши седмицата с понижение, като затвори близо до ключовото ниво на 13 330, където получи силна техническа подкрепа през изминала седмица. При пробив на това ниво през настоящата седмица е възможно спадът да се задълбочи. В посока нагоре съпротива ще оказват нивата 13 460, следвано от 13 660 и 13 860. В посока надолу следващото ниво подкрепа е 13 330, следвано от 13 250 и 13 120.
 
 

Подкрепа

13 330

13 250

13 120

Съпротива

13 460

13 660

13 860

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 17.12.07 г.
fallback
Още от Свят виж още