fallback

Глобиха с над 1,2 млн. паунда Norwich Union заради измама с лични данни

Според британския регулатор FSA компанията не е положила достатъчно сериозни грижи, за да опази личните данни на свои клиенти

13:34 | 17.12.07 г.

Британският регулатор на финансовия пазар Financial Services Authority (FSA) наложи глоба от 1,26 млн. паунда на застрахователната компания Norwich Union, след като нейни клиенти загубиха 3,3 млн. паунда заради измама с лични данни, съобщава BBC.

Не твърде строгите проверки на сигурността в кол центъра на компанията са позволили на измамници да се представят за клиенти и да приберат пари от техни полици.

Според FSA компанията не е успяла да се справи с проблема, дори когато й е било обърнато внимание върху него.

Според регулатора контролът в Norwich Union е „особен слаб“, което е причината за рекордната глоба.

„От Norwich Union Life не са се погрижили за клиентите си, като не са предприели разумни мерки, за да опазят тяхната лична и финансова информация. Важно е компаниите да имат сигурни системи, за да предотвратят попадането на клиентските данни в неправилни ръце“, коментират от FSA.

Измамниците са се опитали да откраднат пари от 632 полици през 2006 г. и са успели в 74 случая.

Парите вече са изплатени от компанията и полиците са възстановени.

„Съжаляваме за възникналата ситуация и се извинихме на засегнатите клиенти, когато това се случи. Имаме сериозни процедури за защита на нашите клиенти, но в този случай бяхме цел на организирана измама, при която са се възползвали от слабости“, казва Марк Ходжис, главен изпълнителен директор на Norwich Union Life.

Във връзка с престъплението са арестувани 11 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още