fallback

Петролът поскъпна заради тежката зима в САЩ

Очакванията са за ръст в търсенето на горива за отопление с 12 на сто през седмицата

09:12 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол регистрира повишение на цената за пръв път през последните няколко дни в резултат на силните зимни бури в САЩ, които доведоха до ръст в търсенето на горива за отопление. Прогнозите на анализаторите са, че през настоящата седмица търсенето на отоплителни горива ще бъде с 12 на сто по-високо от обикновено, което неминуемо ще доведе до по-високи цени на петрола, предава Bloomberg.
За новото поскъпване на черното злато повлия и новината, че турски самолет е бомбардирал лагер на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак, което може да доведе до нарушаване на добива в региона. Съобщението идва в първия работен ден след новината, че Ирак най-после е успял да възстанови производството си на петрол до нивата отпреди войната.
Контрактите с доставка през януари за лекия суров петрол в САЩ, срокът за търговията с които приключва утре, поскъпнаха с 0,8 на сто (68 цента) до 91,95 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В Сингапур цената за барел петрол беше 91,77 долара за барел.
Февруарските фючърси, търговията с които вече набира сила, поскъпнаха с 51 цента (0,6 на сто) до 92,06 долара за барел.
На борсата в Лондон, където от днес вече не се търгува с януарски контракти, петролът с доставка през февруари поскъпна с 0,7 на сто (65 цента) до 92,34 долара за барел. По време на азиатската сесия цената на суровината беше 92,18 долара.
В края на миналата седмица бяха публикувани прогнози за потреблението на петрол през следващата година, като според Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) то ще остане стабилно, докато International Energy Agency предвижда търсенето да нарасне с около 2,5 на сто до 87,8 млн. барела дневно.
През настоящата седмица погледите на трейдърите ще са насочени към големия брой икономически индикатори за американската икономика, които предстои да бъдат публикувани, както и към нивата на американския долар. През миналата седмица той отбеляза второ поредно седмично повишение срещу основните валути, като основната причина за това бяха данните за силна инфлация в САЩ, които не оставят място за нова редукция на лихвения процент.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още