fallback

САЩ направиха компромис, преговорите за климата с известен напредък

През 2009 г. в Копенхаген ще се състоят преговори за сключване на договoр, приемник на Протокола от Киото

11:43 | 15.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

На преговорите за климата в Бали беше постигнато споразумение за стартиране на разговори за нов глобален договор срещу затоплянето, който да последва Протокола от Киото, съобщи Ройтерс. Това стана възможно, след като САЩ оттеглиха опозиционното си становище.

Споразумението, постигнато след две седмици на разговори, е стъпка към забавянето на глобалното затопляне, което според доклад на ООН е резултат от човешката дейност и най-вече на изгарянето на изкопаемите горива.

На срещата е била одобрена „пътна карта“ за преговори, посветени на нов договор, по време на среща в Копенхаген през 2009 г.

Щатската делегация се противопоставяше на предложението богатите страни да имат по-голям дял в борбата с емисиите на парникови газове.

Новият пакт за борба с промените в климата ще включва САЩ (които така и не подписаха Протокола от Киото) и големи развиващите се страни като Китай и Индия.

Протоколът от Киото задължава всички индустриални страни с изключение на САЩ да намалят емисиите си на парникови газове в периода между 2008 и 2012 г. От него са изключени развиващите се страни. Новите преговори ще имат за цел да обвържат всички страни по света с намаляване на емисиите от 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още