fallback

Японска компания вдига цената на соевия сос с 11%

По примера на Kikkoman и други големи производители на соев сос вероятно ще вдигнат цената му, смятат наблюдатели

11:19 | 15.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият в света производител на соев сос – японската компания Kikkoman, обяви за най-значителното през последните 17 години поскъпване на своята продукция – с 11%, съобщава руският вестник Комерсант, цитирайки съобщение на компанията.
Увеличението е предизвикано от повишението на цените на соята, след като в края на ноември фючърсите на суровината на Чикагската стокова борса достигнаха рекордните 318 долара/т.
Повишението на цената на соевия сос ще влезе в сила от март 2008 г.
От началото на 2007 г. световните цени на соята са се повишили с 67%, като в голяма степен това се дължи на факта, че фермерите от САЩ са съкратили с една четвърт посевните площи с тази култура. Същевременно търсенето на зърнени култури, особено на соя и царевица, от страна на производителите на биогорива расте, отбелязват в тази връзка анализатори.
Kikkoman Corporation, произвеждаща освен соев сос подправки, вина и сокове, има 12 дъщерни фирми в САЩ, Европа и Австралия. Нейните активи се оценяват на 2,96 млрд. долара, брутната й печалба за финансовата 2007 г. - на 1,3 млрд. долара, а продажбите – на 3,33 млрд. долара.
Соевият сос на Kikkoman в много страни се позиционира в най-високите ценови сегменти за този продукт, като например в Русия сега цената му е 2,5-4 долара за 150 милилитра. По примера на японската фирма, и други големи производители на соев сос ще вдигнат цената му, смятат наблюдатели.
Предвижданията са, че през следващата година с около 10-15% могат да поскъпнат и продуктите, съдържащи соя под една или друга форма, като колбаси и сладкарски изделия. Освен това предвид факта, че соевият шрот се използва много за храна на птици и свине, очакваното повишаване и на неговата цена ще вдигне себестойността на тези видове месо.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:49 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още