fallback

Продажбите на нови коли в ЕС намаляват през ноември

Въпреки че пазарният й дял се свива, групата Volkswagen запазва водещи позиции в Европа

13:28 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Регистрираните продажби на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с 1,3% през ноември на годишна база до 1,217 млн. броя, съобщава Ройтерс. Продажбите за периода януари – ноември обаче бележат ръст от 0,9% спрямо 11-те месеца на 2006 г. Данните са на Асоциацията на европейските автомобилостроители.

Средно за всички страни в Европа (не само ЕС) продажбите са намалели с 1,1% през миналия месец, а от началото на годината до края на ноември се отчита покачване от 1,1% на годишна база.

В повечето държави от Западна Европа потребителите са станали по-предпазливи предвид повишението на цените на петрола, намаляването на покупателната им способност и новите регламентации в областта на екологията.

Групата Volkswagen запазва лидерските си позиции в Европа сред членовете на асоциацията, дори и пазарният й дял да се свива до 19,7% през ноември спрямо 20,1% за предходния месец.

На второ място е PSA Peugeot Citroën Peugeot, която запазва дела си от пазара - 13%. Ford леко увеличава дела си от 10,5% на 10,6% и се нарежда на трета позиция. Следват го GM (10,2%), Renault (8,6%), Fiat (7,9%), показват данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още