fallback

Одобриха бюджета на ЕС, отделят повече средства за насърчаване на ръста

Определените в бюджета разходи са на стойност 120,3 млрд. евро, или с 5,7 на сто повече в номинално изражение спрямо 2007

16:39 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският парламент одобри бюджета на ЕС за 2008 г., определяйки повече средства от всякога за насърчаване на ръста, съобщи Ройтерс.
Определените в бюджета разходи са на стойност 120,3 млрд. евро, или с 5,7 на сто повече в номинално изражение спрямо 2007.
От Европейската комисия заявиха, че това ще бъде първият случай, в който по-голям дял от бюджета е предназначен за мерки за насърчаване на икономическия ръст и регионалните помощи, отколкото за скъпите земеделски субсидии.
По този начин решимостта на съюза да постави дългосрочното икономическо развитие в основата на разходите си получава конкретен резултат, заявяват представители на комисията.
Бюджетът отделя 940 млн. евро за сателитната навигационна система Галилео, чиято цел е да се конкурира с щатската Global Positioning System (GPS). Тези средства ще помогнат за запушване на недостига от 2,4 млрд. евро за финансиране на проекта, след като частните компании не пожелаха да поемат разноските.
Около 45 на сто от общия бюджет ще бъдат използвани за помощи за бедните региони, за образование, обучение, иновации, изследвания, развитие и други мерки за насърчаване на ръста. Разходите за селско стопанство, включително спорните субсидии за фермерите, са около 40 на сто.
Много страни членки, начело с Великобритания, искат да се намали мащаба на Общата селскостопанска политика на ЕС, но главният бенефициент Франция се противопоставя на този план. Разходите за селското стопанство ще бъдат преразгледани в периода 2008-11 г.
Разходите за чуждестранни помощи и инициативи на външната политика ще нараснат с 10,4 на сто до 8,1 млрд. евро, включително 300 млн. евро помощи за Палестина, 1,4 млрд. евро за страните от Западните Балкани и 2,3 млрд. евро за развиващите се региони по света.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още