fallback

Извънземен фармацевтичен гигант оглави класация за измислени компании

Втори в подреждането е производител на хапчета за земетресение, а трета е фирма, правеща параноични и депресирани роботи

12:55 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Гринготс е единствената банка в класацията. Снимка: dvdpascher.net

Първата класация на най-големите измислени компании се оказва гигантско начинание за Forbes, пише списанието. Десетина репортери прекарват безбройни часове, пресявайки финансови документи, обширна мрежа от кореспонденти пътува през пространствено-времевия континиум, а сложни алгоритми са усъвършенствани, за да се изчислят различните екзотични монети в щатски долари.

На първо място в класацията е Combine Honnete Ober Advancer Mercantiles (CHOAM) със седалище на планетата Каитаин с продажби за 2007, оценени на 1,7 трлн. долара. Компанията, пресъздадена в научнофантастичния роман „Дюн“, е монополист в производството на лекарство смес от подправки и има завиден модел за лоялност на клиентите – една доза от подправките е достатъчна за пристрастяване за цял живот, продължителната употреба удължава живота със стотици години, а отказването е винаги фатално.

Acme Corp. - компанията от „Весели мелодии“ на Warner, е втора с прогнозни продажби за 2007 от 348,7 млрд. долара. Тя е най-големият в света доставчик на хапчета за земетресение, фалшиви детонатори и други подобни продукти. Следва я технологичната Sirius Cybernetics Corp. с прогнозни продажби за 2007 от 327,2 млрд. долара. Подразделението за маркетинг на интергалактическия доставчик на технологични продукти като врати, благодарящи на клиентите, които ги отварят, и роботи, страдащи от параноя и депресия, е определено от „Пътеводителя на галактическия стопаджия“ като „банда безмозъчни нещастници, които ще са първите изправени до стената, когато започне революцията“.

Четвърта е MomCorp – базираният в Ню Йорк конгломерат от анимационния сериал Futurama с прогнозни продажби от 291,8 млрд. долара. Производител на повечето от роботите на Земята, MomCorp държи световния монопол върху синтетичното масло за роботи. Следва го базираната в Richville компания Rich Industries от анимацията „Ричи Рич“ с прогнозни продажби от 163,4 млрд. долара.

Седми е конгломератът The Very Big Corporation of America от „Монти Пайтън и Смисълът на живота“ с изпълнителен директор Тери Гилиъм и прогнозни продажби за 2007 от 146,6 млрд. долара. Сред подразделенията на групата са A. Maze and Lee Huge, Super Big Ltd., Interstellar Travel Corp., World Wide Wine Corp., the All Enveloping Co. и Liver Donors Inc.

Следва Frobozz Magic Co. от компютърната игра Zork с прогнозни продажби от 112,9 млрд. долара за тази година, а след нея се нарежда Warbucks Industries от историята за сирачето Ани с очаквани продажби от 61,5 млрд. долара.

Корпорацията Tyrell от научнофантастичния Bladerunner е десета с прогнозни продажби от 59,4 млрд. долара. Компанията произвежда андроиди, които изцяло приличат на хората, като се изключи способността да изпитват чувства.

Конгломератът Wayne Enterprises, базиран в Готъм сити, е с прогнозни продажби от 31,3 млрд. долара за 2007. Основан през 17-ти век, Wayne Enterprises произвежда отбранителна технология, нефтохимични продукти и др. Печалбата му нараства значително благодарение на продажбата на шпионска сателитна технология на правителството на САЩ. Главният акционер Брус Уейн, който пази Готъм сити от лошите в костюма на Батман, е обект на на разследване на ФБР във връзка със загубата на свръхсекретни военни прототипи от складове на компанията.

Virtucon – компанията на Скот Злобюл от филма „Остин Пауърс“, е с очаквани продажби от 24,9 млрд. долара. Virtucon притежава кабелни компании в 38 щата, стоманодобивен завод в Кливлънд, корабна компания в Тексас, петролни рафинерии в Сиатъл и фабрика в Чикаго, която произвежда миниатюрни модели на фабрики. Virtucon е и мажоритарен институционален акционер във веригата кафенета Starbucks.

Сред компаниите в класацията се нареждат още Globex от „Семейство Симпсън“ (един от най-добрите работодатели в Америка благодарение отчасти на иновативни програми като осигуряване на хамаци за служителите), фармацевтичната Umbrella Corp. от „Заразно зло“, производителят на шоколад Wonka Industries от „Чарли и шоколадовата фабрика“.

Авиокомпанията Oceanic Airlines от сериала „Изгубени“ се нарежда на 18-то място с прогнозирани продажби от 7,8 млрд. долара за 2007. Въпреки рекордните си приходи в момента превозвачът търси защита от банкрут вследствие на загуба на милиарди долари заради глоби и обезщетения. Полетите на Oceanic са сполитани от бедствия. Полет 343 от Вашингтон до Атина е отвлечен от терористи, полет 815 от Сидни до Лос Анджелис претърпява мистериозна катастрофа някъде между Австралия и Хавай...

Въпреки очакваните продажби от 5,5 млрд. долара за Cyberdyne Systems Corp. („Терминатор“), анализаторите остават смутени от странната бизнес стратегия на компанията, която насочва всичките си ресурси към унищожаването на клиентите си – цялата човешка раса, в проект с кодовото име „Страшният съд“.

Банката Гринготс („Хари Потър“), пазена от таласъми, е с очаквани оперативни приходи от 4,4 млрд. долара за тази година.

Най-долу в класацията са Oscorp („Спайдърмен“) и японската Nakatomi Trading Corp., нападната от терористи в „Умирай трудно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още