fallback

ЕК разследва структурата на собствеността на авиокомпания Malev

Възможно е авиопревозвачът да изгуби правото за свободно ползване на открития европейски авиационен пазар

10:45 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) разследва структурата на собствеността на унгарската авиокомпания Malev, неотдавна купена от компанията Airbridge Zrt, която свързват със съсобственика на AiRUnion Борис Абрамович, съобщава в-к „Коммерсант”, позовавайки се на източници от комисията. По информация от главното управление по енергетика и транспорт на ЕК, комисията вече се е обърнала към унгарските власти с питане за структурата на акционерите на авиокомпанията. По думите на представител на ЕК, ако собствеността на даден авиопревозвач принадлежи над 49% на акционери от страна извън ЕС, по закон той не може да се ползва от открития европейски авиационен пазар. В тази връзка от ЕК уточняват, че проверката на собствеността е стандартна процедура при подобни сделки.

Airbridge Zrt, съсобственик в която е президентът на AiRUnion Борис Абрамович, беше обявена за победител в търга за приватизацията на 99,95% от унгарския национален превозвач Malev през януари 2007 г., като по неофициални данни, сумата на сделката е 160 млн. евро. 

Във връзка с разследването от AiRUnion пред „Коммерсант” са казали само, че „сделката е извършена в съответствие със законодателството на Унгария и ЕС”. Ген. директор на Malev Петър Леонов е уточнил, че освен Абрамович, дял от капитала на Airbridge Zrt имат и физически лица, граждани на Унгария, на които принадлежат общо 51% от акциите на компанията.

Руски анализатори не изключват възможността част от акциите на Airbridge Zrt, притежавани от унгарци, фактически да се контролират от братя Борис и Александър Абрамович, допълвайки, че това на практика е трудно доказуемо. Засега обаче никой не са наема да дава точна прогноза за развоя на събитията около Malev.

Все пак, ако разследването на ЕК установи, че над 49% от Malev се контролират от руснаци, авиокомпанията ще изгуби правото си за участие в европейското „открито небе”, т.е. предимствата на превозвач от ЕС, между най-важните от които е свободното осъществяване на полети между всички вътрешни летища на Общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 13.12.07 г.
fallback
Още от Свят виж още