fallback

Авиокомпаниите с по-ниска печалба догодина заради кредитната криза

Вследствие на кризата е възможно да намалеят бизнес пътуванията, които представляват съществена част от трафика

10:07 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) понижи прогнозата си за печалба в сектора през 2008 заради цените на горивата и кредитната криза, съобщи Ройтерс.
Организацията вече очаква печалбата на авиокомпаниите през 2008 да бъде 5 млрд. долара, след като цената на петрола наближи 100 долара за барел. През септември от IATA прогнозираха печалба от 7,8 млрд. долара на база цена на петрола от 70 долара за барел.
От организацията са потвърдили прогнозата си за печалба на индустрията за тази година от 5,6 млрд. долара.
"Благоприятни икономически условия и ефективни мерки за повишаване на производителността помогнаха за ограничаване на влиянието на високите цени на горивата. С кредитната криза обаче ситуацията се променя", коментира генералният директор на IATA Джовани Бизиняни.
Международните превозвачи, особено в Европа, са загрижени относно кризата на кредитния пазар в САЩ, тъй като тя може да ефект върху условията за финансиране и корпоративните пътувания.
Пътниците в първа класа, обикновено бизнес клиенти, представляват 25 на сто от пътническия трафик при трансатлантическите полети на петте най-големи европейски авиолинии спрямо 15 на сто за водещите щатски превозвачи, по данни на IATA.
IATA представлява 280 авиокомпании, които покриват 95 на сто от международния въздушен трафик.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още