fallback

Щатските групи с по-големи приходи от турнета в чужбина заради слабия долар

Билет, който преди 2 години беше 100 евро, носеше на групата 100 долара. Днес същият билет им носи 147 долара

11:43 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Американските музиканти откриват, че печалбите им от турнета често са по-големи при отслабващия долар, пише Ройтерс.

Счетоводителят Бил Зисблат и неговият партньор Джо Раскоф от RZO са „правели сметките“ за някои от най-големите турнета в историята. Сред клиентите им са Ролинг Стоунс, Дейвид Бауи, U2, Луис Мигел и Стинг. Заедно с TNA International, RZO е продуцент на тазгодишното турне на Police.

При резкия спад на долара спрямо валути като еврото, паунда и канадския долар, щатските групи имат стимул да правят турнета в чужбина, най-вече в Европа.

„Докато американските банди плащат местните си разходи съответно в местна валута (паунд, евро), голяма част от общите им режийни разходи като заплати и наем са в долари“, обяснява Зисблат. „Билет, който преди 2 години беше 100 евро, носеше на групата 100 долара. Днес същият билет им носи 147 долара“.

Често международните турнета са на загуба, но ако дадено турне е носело приходи преди, то те са много по-големи от очакваното през 2007 г. „В някои случаи чистата печалба е с 20%-40% по-висока от заложеното в бюджета благодарение единствено на валутни разлики“, заявява Зисблат.

Това би трябвало да означава повече международни турнета на американските банди догодина. Обратното също е вярно – чуждестранните музиканти имат по-малко дати за турне в САЩ, по думите на Зисблат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още