fallback

Борсите в Торонто и Монреал се сливат, създават най-голямата борса в Канада

Стъпката се налага поради нарасналата конкуренция в сектора и сделките по сливане в глобален мащаб

10:40 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

TSX Group Inc – собственик на Toronto Stock Exchange, се е споразумял да закупи Montreal Exchange Inc за 1,3 млрд. канадски долара (1,292 млрд. щатски долара), създавайки най-голямата канадска борса за акции и деривативни инструменти и предотвратявайки закупуване от страна на чуждестранна компания, съобщи Ройтерс.

Според дългоочакваното споразумение TSX Group, която ръководи и борсата за компании с ниска капитализация TSX Venture Exchange, планира за купи Montreal Exchange, заплащайки в брой и акции.

Централната банка на страната приветства споразумението.

Новата компания ще се казва TMX Group Inc. Предложената цена от 42,56 канадски долара за акция на Montreal Exchange представлява 14 на сто премия спрямо цената им на затваряне в петък. TSX ще плати за Montreal Exchange с 15,3 млн. обикновени акции на TSX group и 428 млн. канадски долара в брой.

Акциите на Montreal Exchange, чиято сила е в търговията с деривати, поскъпнаха с 9 на сто до 40,63 канадски долара по време на търговията в понеделник, а тези на TSX Group поевтиняха с близо 4 на сто до 54,97 канадски долара.

Сливането става в момент, когато такива сделки в сектора се сключват в цял свят и конкуренцията в Канада се засилва.

Предстои сделката да бъде одобрена от акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още