fallback

Цената на петрола се стабилизира

Черното злато поевтиня по време на търговията в Европа и САЩ, но в азиатската сесия цената му се повиши

09:38 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се стабилизира на нива около 88 долара за барел преди предстоящата днес среща на Федералния резерв на САЩ, на която трябва да бъде взето решение относно лихвения процент в страната.
Суровината повиши цената си в часовете след края на борсовата сесия в Ню Йорк заради понижаващата се стойност на долара и очакванията, че понижението на лихвите ще доведе до необходимия стимул за американската икономика и тя ще успее да избегне рецесията, предава Bloomberg.
През последните дни черното злато отстъпи от позициите си, тъй като мнозина анализатори изказаха мнения, че високите цени ще доведат до спад в търсенето на петрол в най-голямата страна-потребител на суровината – САЩ. Сигнали в тази посока бяха дадени с данните за запасите на американската икономика, които показаха изненадващ ръст в запасите на горива, въпреки че като цяло петролните запаси регистрираха спад.
По време на борсовата сесия в Ню Йорк контрактите с доставка през януари поевтиняха с 0,5 на сто (43 цента) до 87,86 долара за барел, като имаше сключени сделки дори при 87,09 долара за барел. По време на сесията в Азия обаче суровината започна да повишава цената си и достигна 88,36 долара за барел.
В Лондон Брентът вчера също регистрира поевтиняване, като отстъпи с 0,7 на сто (60 цента) до цена на затваряне 88,04 долара за барел. Така петролът от този сорт все още се търгува с премия спрямо американския лек петрол. В Азия Брентът добавя 0,37 на сто и се търгува за 88,37 долара за барел.
Освен новините за лихвите трейдърите очакват с интерес и данните за петролните запаси и запасите от дестилирани горива на САЩ, като ново увеличение би могло да тласне цените на петрола още по-надолу.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още