fallback

Германия ще помага за улесняване на паричните преводи към чужбина

Проект на правителството ще позволи улеснен достъп до информация относно условията и таксите за трансфер на средства към чужбина

16:41 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

По официални данни през миналата година емигрантите в страните от Европейския съюз са изпратили 27 млрд. евро в родните си държави. Проблемът при подобни действия обаче са високите цени, които се заплащат за извършването на преводите, като това е причината немското правителство да създаде специален информационен сайт, предава Deutsche Welle.

Проектът на правителството, който е разработен съвместно с Немското общество за техническо сътрудничество и франкфуртското School of Finance and Management има за цел да представи пред незапознатите условията на различните институции, предлагащи трансгранични преводи, като така се дава възможност на потребителите да сравняват таксите и комисионните на отделните фирми.

Сайтът е кръстен geldtransfair.de, което представлява игра на думи с честното и достъпно представяне на условията за извършване на преводи. Според създателите на сайта улесняването на преводите и намаляването на тяхната цена ще доведе до допълнителен приток от средства към развиващите се страни, което ще подпомогне тяхното развитие.

Информацията на сайта показва разходите и условията за изпращане на средства към държавите, към които най-често се трансферират средства – Албания, Гана, Мароко, Сърбия, Турция и Виетнам, като през следващите една-две години трябва да бъдат добавени още 15 страни.

Според данните на страницата един превод на 100 евро до Албания може да струва между 1,50 и 40 евро, а за осъществяването му са необходими от няколко часа до цели 15 дни. Друга важна информация, предоставяна от сайта е това дали фирмите позволяват на клиентите да извършват преводи, без да са техни клиенти, както и дали услугите им са достъпни онлайн, чрез факс или телефон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 10.12.07 г.
fallback
Още от Свят виж още