fallback

Рекордно търсене от 1,1 млрд. евро в IPO-то на Трансгаз

Презаписването от над 17 пъти за газовата компания е също рекорд за Румънската фондова борса

13:09 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес бе отчетено най-голямото търсене при първично публично предлагане на акции (IPO) на Букурещката борса. Подадените поръчки за цялата емисия на Трансгаз бяха за общо 1,1 млрд. евро (3,9 млрд. леи).

Сумата, пласирана за IPO-то на Трансгаз, показва растящия интерес от местни и чуждестранни инвеститори към румънския капиталов пазар и най-вече към новите участници, както и огромната ликвидност, осигурена за такива операции, коментира Ziarul Financiar.

Търсенето за над 1 млрд. евро е два пъти по-голямо от сумата, събрана от Румънската държава за продажбата на Петром, и почти една четвърт от общата стойност на всички акции, търгувани тази година на фондовата борса в страната.

Презаписването от над 17 пъти за газовата компания е също рекорд за Румънската фондова борса, както и броят на инвеститорите, който е почти 11 000 според брокерите, участвали в IPO-то.

Крайното презаписване може да е дори по-голямо, тъй като голяма част от инвеститорите са подали поръчките си в последния ден на първичното предлагане и брокерите ще могат да въведат всички поръчки днес и да обявят резултатите до вечерта.

„Първичното публично предлагане определено ще бъде няколко пъти презаписано, като може да достигне 30 пъти при сегмента на институционалните инвеститори”, споделиха от мениджъра на емисията – Raiffeisen Capital & Investment.

Сегментът на институционалните инвеститори, който възлиза на над 60% от общата стойност на предлагането, беше презаписан над 24 пъти, според данните към края на петъчната сесия, като по-голямата част от записването на този сегмент бе регистрирана през последния ден на предлагането (петък).

Институционалните инвеститори, със заявки за над 500 000 леи (143 000 евро), заявиха акции на стойност над 940 млн. евро, сравнено с общата им определена квота на стойност 38,7 млн. евро.

Общо 241 заявки бяха регистрирани на сегмента за институционални инвеститори в петък до затварянето на борсовата търговия, като средната стойност на една поръчка беше около 3,9 млн. евро. Имаше обаче и големи поръчки за 38 млн. евро, за цялата емисия от Финансовата Инвестиционна Компания SIF Oltenia (SIF5).

Огромното презаписване на този сегмент може да се обясни още с факта, че институционалните инвеститори могат да подават заявки, базирани на гаранционно писмо от Централния депозитар, без да трябва да превеждат предварително парите по сметката. За разлика от България, тук индивидуалните инвеститори трябва да преведат парите предварително. Имаше и фондове, които презаписаха целия сегмент на институционалните инвеститори, за да могат да получат възможно най-голям брой акции, в зависимост от разпределението.

На сегмента на малките инвеститори (заявки от 2 000 до 500 000 леи) емисията беше презаписана около 6,7 пъти към петък, с почти 8 000 заявки на стойност 175 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още