fallback

Полша реформира публичните финанси, иска да приеме еврото до 2011

Все пак по-вероятно влизането в еврозоната ще се осъществи след 2011

11:38 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Полският министър на финансите Яцек Ростовски заяви, че ще настоява за реформа на публичните финанси, тъй като икономиката на страната расте бързо, което може да направи възможно приемането на еврото през следващите четири години, съобщи вестник Guardian.

По думите на министъра все пак влизането в еврозоната по-вероятно ще стане след края на мандата на сегашното правителство, т.е. след 2011 г., тъй като преминаването от злотите към единната валута ще се реализира, когато Полша е напълно готова за това, а глобалните икономически условия са благоприятни.

Все пак Ростовски не изключва приемане на еврото до 2011.

Ростовски, независим икономист, назначен да ръководи финансовото министерство в кабинета на партията Гражданска платформа, която спечели парламентарните избори през октомври, е потвърдил и стремежа си за реформи.

Бизнесът в страната приветства победата на Гражданска платформа, която обеща в предизборната си кампания да либерализира икономиката, да намали данъците и да реформира публичните финанси.

„Всичко това ще ни отнеме целия мандат, така че моля за търпение“, добавя Ростовски.

Той е заявил още, че има пълно доверие в Съвета за монетарна политика по отношение на борбата с инфлацията. През октомври инфлацията в страната на годишна база се задържа на 3 на сто при целени от централната банка 2,5 на сто. Според Ростовски тя ще достигне 3,5 на сто през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още