fallback

Цената на петрола се понижи отново

Котировките отново паднаха под 90 долара за барел, като основната причина този път беше поскъпването на долара в края на седмицата

09:55 | 08.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията с петролни фючърси тази седмица приключи със спад на цените от 2,2 на сто (1,95 долара) до 88,28 долара за барел от американския сорт West Texas Intermediate и 1,7 на сто (1,54 долара) до 88,64 долара за барел от търгувания в Лондон Брент.

Като причина за понижаването на цената на суровината може да се посочат добрите данни за сектора на труда в САЩ, които доведоха до ръст на американската валута в края на седмицата.

Изминалата седмица беше доста напрегната по отношение цената на черното злато, тъй като тя се колебаеше силно заради непрекъснатите противоречиви новини около заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), предава ВВС.

В началото на седмицата петролът поевтиня заради очакванията ОПЕК да увеличи производството си с цел успокояване на пазарите, както и заради новината, че Иран е изоставил амбициите си за разработванена ядрено оръжие. В последствие обаче се разбра, че страните от картела са на мнение, че доставките са достатъчни и няма нужда от тяхното увеличаване, а САЩ ще продължи натиска си върху Иран. Това доведе до ново повишение на котировките и преминаване на цените над 90 долара за барел.

В края на седицата цената на черното злато отново се понижи заради обявения от американския президент Джордж Буш план за борба с ипотечната криза, както и заради по-високите нива на долара. Изминалата седмица беше интересна и поради факта, че за пръв път от юли насам търгуваният на лондонската борса сорт Брент стана по-скъп от американския лек суров петрол.

Според прогноза на Bloomberg през следващата седмица може да се очаква ново поевтиняване на петрола заради спекулациите, че американската икономика ще забави ръста си, което ще доведе до спад в търсенето на суровината и увеличаване на запасите.

В тази насока са и данните за продажбите на опции на борсата в Ню Йорк, където сред най-търгуваните са залозите, че през февруари петролът ще падне под 80 долара за барел. Т.нар. „пут” опции, които дават правото да продадеш петрол на такава цена са поскъпнали с 35 цента до 97 цента, или 970 долара за контракт, даващ правото за продажба на 1 000 барела петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още