fallback

Нов кандидат за „спасяването“ на Northern Rock

Купувачът трябва да представи план за изплащане на заем от 25 млрд. паунда към централната банка

12:39 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната група Olivant, ръководена от бившия шеф на британската банка Abbey Люкман Арнолд, направи дългоочакваното спасително предложение за Northern Rock, след като друг кандидат за закупуване на затруднената банка - щатската JC Flowers, оттегли предложението си, съобщи Ройтерс.
Британското правителство, което даде разрешение централната банка да отпусне 25 млрд. паунда заем на Northern Rock, откакто банката изпадна в затруднение през септември, посочи като предпочитан купувач Virgin Group. От кабинета обаче заявиха, че са отворени за разговори и с други страни, а по думите на Арнолд неговото предложение покрива по-добре изискванията на правителството и акционерите.
"Офертата ни е по-опростена и по-бърза", добавя Арнолд, според когото тя е базирана на стабилизиране на банката, избиране на ново ръководство и последващо развиване на Northern като „силна, независима марка", като ще се запази името Northern Rock.
Предложението на Olivant също така ще даде възможност на Northern Rock за бързо изплащане на между 10 млрд. и 15 млрд. паунда от заем на централната банка, както и пълното му изплащане до края на 2009 г.
От Virgin group предложиха незабавно изплащане на 11 млрд. паунда от дълга.
Арнолд е отказал да съобщи кой ще финансира офертата му.
Olivant планира още Northern Rock да събере между 600 млн. и 800 млн. паунда чрез издаване на права, като Olivant ще запише акции на стойност около 150 млн. паунда, което ще даде на групата дял от близо 15 на сто в банката.
От J.C. Flowers са прекратили участието си в наддаването, тъй като не могат да посрещнат изискванията, според запознати източници.
Като вариант за спасяването на Northern беше посочена и национализацията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още